Czym są kawy funkcjonalne?

Oprócz klasycznej czarnej kawy oraz mlecznych propozycji typu cappuccino czy latte coraz częściej pojawia się termin „kawa funkcjonalna”. To jeden z zeszłorocznych trendów, który według szacunków w kolejnych latach będzie rozwijał. Sprawdź, czym są kawy funkcjonalne i czy warto je wdrożyć do menu swojej kawiarni.

Kawa funkcjonalna, czyli jaka?

Kawy funkcjonalne to produkty wzbogacone o adaptogeny, czyli rośliny, które zmniejszają skutki stresu, wspomagają pamięć i koncentrację, zmniejszają napięcie, oraz wykazują działanie antyoksydacyjne. Do takich składników należy na przykład ashwagandha czy żeń-szeń. Niektóre napoje wzbogaca się o kolagen czy witaminy. Dzięki temu wspomagają pracę całego organizmu, korzystnie wpływają na kondycję włosów i skóry. Z kolei kurkuma wspomaga układ odpornościowy i pomaga w skupieniu. Taka kawa ma nie tylko wiele właściwości prozdrowotnych, ale także ciekawie smakuje. Do produkcji kawy z adaptogenami wykorzystuje się rozpuszczalne w wodzie ekstrakty, najczęściej w procesie ekstrakcji. Same ziarna pochodzą z upraw ekologicznych i Fair Trade. Są zbierane ręcznie, nie stosuje się nawozów i innych substancji. Po zaparzeniu naparu smak ekstraktów jest niemalże niewyczuwalny.

Dlaczego warto wprowadzić kawę z adaptogenami?

Kawa z adaptogenami nie tylko zwiększa poziom energii, ale także poprawia jakość snu, pozytywnie wpływa na nastrój, usprawnia pracę układu nerwowego, pozytywie wpływa na koncentrację i zdolności zapamiętywania. Niektóre ze składników wspomagają pracę układu immunologicznego, regulują poziom hormonów (na przykład kortyzolu), a także zmniejszają poziom negatywnych skutków stresu.

Jak przygotować kawę funkcjonalną?

Jeżeli lubisz kawowe eksperymenty, możesz samodzielnie przygotować kawę funkcjonalną, zarówno w domowym zaciszu, jak i w swojej kawiarni. W sklepie https://coffeelove.pl/ znajdziesz wysokiej jakości ziarna, które doskonale sprawdzą się do przygotowania ulubionego naparu, niezależnie od tego czy pijesz kawę czarną, białą czy z dodatkami. W jednym miejscu możesz kupić również młynek, dedykowany zaparzacz, filtry i inne niezbędne akcesoria. Zanim zaparzysz espresso lub przelew, dodaj do zmielonych ziaren kurkumę, imbir, cynamon, kakao, macę czy inne ulubione składniki. Dzięki parzeniu możesz wydobyć pełnię smaku. Warto postawić na naturalne substancje, które realnie poprawiają pracę organizmu. Kawa sama w sobie ma wiele składników prozdrowotnych – obniża poziom stresu, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, poprawia krążenie krwi, wspomaga pracę układu nerwowego i chroni przed chorobą Parkinsona, poprawia pracę układu pokarmowego i przemianę materii, a także zawiera antyoksydanty, a obecność polifenoli zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

8 − cztery =